BUNADS-UTSTYR

Her vil vi ta for oss diverse bunadsutstyr og prøve å gi ei forståing av når og korleis dette vart brukt. Mange tradisjonar er omdiskutert og ikkje alle er einige om korleis det har vore og bør vera. Dette gjer at diverse spørsmål rundt bunaden ikkje har noko sikkert svar.

BUNADSSKJORTE
Skjorta som er nytta til den svarte korttrøye bunaden har kvitsaum oppe på den ståande kragen. Nokon seier at det skal vera kvitsaum også framme på armlinninga, men dette vart brukt på damebunaden og har nok svært lite med mannsbunaden å gjera. Vart det brukt noko så var det handring eller fyrierm som me kjem attende til seinare.

Mønstera på kragen var mange og det er det fortsatt. Frå gammalt var ikkje skjorta heil, men besto av kragen og ein bit framme og bak, dette vart kalla ein kaste eller halseskjorte. Denne har ikkje vore i bruk i dei seinare år. Stoffet som vart nytta før var lin og i dette århundre stort sett bomull.

HALSKLUT
Halseklut eller silketørkle vart nytta i halsen. Dette kom hit til lands med rallarane og andre handelsfolk. Det kom stort sett frå Østerrike og vart sett på som fin stas. Ein må hugse på at det stoffet som dåtidas husmødre kjente til var lin, vadmel og tjukt bomullstoff, derfor var silkestoffet spennande og nytta til stas.

Før vart det nytta heile stoff stykkje, som vart knytt i halsen, no er det mest ferdigsydde halsklutar som er enklare å kle på. Mønsteret på silketørkla var mange og stort sett vart det brukt alt som dei hadde råd til å kjøpe. I dag så vert det brukt halseklutar som den som ber bunaden likar. No vert det vove silke her til lands og Gro Randen frå Ål er kjent for fine og staslege halseklutar.

>> Les meir om bunadsutstyr her

<< Tilbake <<